Allt ska med. Livet i sin helhet, vanligt, stötande eller politisk inkorrekthet.
söndag 18 oktober 2009
Bokrecension - "När religionen blir ond"
"När religionen blir ond" av Charles Kimball.
Religion, ett ständigt återkommande element som formar människor och därigenom andra människor liv. Beroende på var du är född, vilka föräldrar du har, landets största religion och så vidare. Många saker bestämmer innan du har själv har möjlighet att göra detsamma. Utan tvekan är föräldrarnas delaktighet i det hela i princip de första drejarna som kommer till att forma ens tänkande innan man själv hinner göra det.
Författaren är själv baptist, en anledning till att ta det här med en stor portion kritiskt tänkande. Han tar upp judendomen, kristendomen och islam i stora delar och lite av buddhism, hinduism och sekter. Sekterna kunde han gott ha underlåtit sig att skriva om, å andra sidan kan jag förstå varför han tog med det. Karismatiska ledare kan med sitt ljuva tal förblinda och förtrolla sökande människor som letar efter svar och tror sig finna det hos denne person. Aum Shinrikyo med Shoko Asahara börjar smått, får fler och fler anhängare, misslyckas att komma in i den politiska världen med sitt parti vilket så småningom utmynnar i utsläppet av sarin i Tokyos tunnelbana.
Eller Jim Jones som levde likt essérna eller i en anda av kommunismen och missledde flera människor. De flydde sedermera till Guyana och grundade staden Jonestown vilket briserade i ett massjälvmord.
Det är en form av extremism vilket Kimball menar att Islam likaså är en fredlig religion, det är bara det att en grupp tolkare handplockar ut olika suror för sitt ändamål. För Kimball vurmar särskilt för Islam i och med att han fördömer Muhammeds giftermål med Aisha som pedofili. Det var kanske vanligt då men om man besitter en sanning ska den inte vara tidlös? Jesus gick inte till några tempelhoror, stenade folk eller utförde andra vanligt förekommande omoraliska eller oetiska saker. Han gifte sig inte ens även om bröllopet i Kanaan kan ha varit hans eget.
Men, han nämner också att religionsfrihet innebär friheten att själv välja. Får barnen det i dag? Jag fick inte det. Oftast förordar de heliga böckerna att man ska undervisa sina barn om gud och leda in dem på den rätta vägen. Kan religion då existera i ett modernt samhälle när den uppenbarligen bryter mot den fria viljan?
Hur många kommer ihåg den 11 september 2001? Hur många kommer ihåg den 11 mars 2002?
I den heliga staden Mecka som har ett anseende att bibehålla bröt en brand ut i en skola. Brandmännen kom som sig bör. Det var inte någon fråga om stenkastning, de fick bara inte komma in och rädda de återstående. Varför? Religiösa vakter stod utanför för att bevara flickornas heder, de kunde vara oanständigt klädda, hemska tanke. Femton flickor dog.
En upplysande bok om än mycket material om Israel/Palestina och deras fejd. Varför låter de inte de ockuperade områden bli en del av Israel? Just nu finns uppgår de israeliska araberna till siffran 20 % i staten Israel. Om palestinierna hade införlivats skulle grundorsaken till varför staten bildades gå förlorad och då vara en islamstyrd icke-demokrati till följd av demokrati. Hur många demokratiska Islamistiska länder finns det? Författaren då han skrev den - 2002 - trodde då att Iran gick en ljusare framtid till mötes, nu vet vi hur det ligger till.
Vad han vill ha sagt med allt detta är att religionen inte är ond men att små utväxter svärtar ner de andra "dygdiga" religionerna. Det håller jag inte med om.
Till sist rekommenderar jag den ändå, till trots.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar